Coneixeu el nou calendari de vacunacions infantils?

El primer  calendari de vacunacions de Catalunya  es va publicar a l’any 1980. Des d’aleshores s’ha anat modificant d’acord a la situació epidemiològica de les malalties i als coneixements científics de què es disposa,  seguint les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions del Departament de Salut.taula_vacunacions_131011_horitzontal

Aquest any un nou decret ha establert algunes modificacions en el calendari de vacunacions sistemàtiques i el servei de pediatria del CAP Sant Rafael ha  realitzat els canvis oportuns. Us els expliquem tot seguit:

  • La cinquena dosi de reforç de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina acel·lular (dTpa) s’endarrereix als 6 anys d’edat, fent-la coincidir amb la revisió dels 6 anys. Fins ara es recomanava administrar entre els 4 i els 6 anys.
  • El reforç de vacuna contra la diftèria i el tètanus (Td) s’avança als 14 anys. Aquesta vacuna serà administrada per les infermeres del CAP Sant Rafael que es desplaçaran als instituts a vacunar als alumnes de 2n ESO.
  • S’amplia la banda d’edat recomanada per vacunar de la 2a dosi de triple vírica (TV) als 3-4 anys. Fins ara es recomanava administrar als 4 anys, aprofitant el moment de la revisió que es fa a aquesta edat. Si el vostre fill té 3 anys,  podeu demanar la vostra visita al CAP Sant Rafael per a administrar-li aquesta vacuna, de manera que als 3 anys rebran la vacuna TV i als 4 anys se’ls hi farà una revisió completa.
  • S’inclou la vacunació d’hepatitis A (HA), la 1a dosi als 12m i la 2a als 6 anys, fent-la coincidir amb les revisions establertes per aquelles edats.
  • S’introdueix una nova dosi de vacuna antimeningocòccica C conjugada (MCC)  als 11-12 anys d’edat.
  • La vacuna contra el virus del papiloma humà (VPH) que només s’administra a les nenes d’entre 11-12 anys, es posarà en dues dosis en lloc de tres com fins ara.

Com a novetat d’aquest any, aquestes darreres dues vacunes, la MCC i la VPH, seràn administrades per les infermeres del CAP Sant Rafael que es desplaçaran a les escoles del barri per vacunar als alumnes de 6è curs de primària. A més de la MCC i la VPH també s’administraran com fins ara, la vacuna contra l’HA i contra la varicel·la als alumnes que no hagin passat la malaltia.

Una altra novetat important és que es recomana la vacunació de les dones embarassades entre la setmana 27 i la 36 de gestació amb vacuna dTpa per tal de protegir als nadons de la tos ferina.

Si teniu més dubtes podeu consultar amb la vostra infermera de pediatria de referència i també consultar el Canal Salut.

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Infermeria, Pediatria i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s