La Setmana Mundial de la Lactància Materna 2014 i les causes de dolor

Cada any, a principis d’octubre, se celebra a Europa la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM). El lema de l’edició d’enguany 2014 és: “Lactància Materna: un triomf per a tota la vida”. Amb aquest lema es pretén remarcar la importància de mantenir i augmentar la protecció, la promoció i el suport a la lactància materna.logo-SMLM-2014-web
Aprofitant la SMLM, al blog del CAP Sant Rafael volem començar una sèrie d’entrades relacionades amb aquest tema: la lactancia materna.
lactanciaUna manera de protegir i recolçar la lactancia natural és acompanyar les mares en les dificultats que poden sorgir, buscant la forma d’alleujar o resoldre aquestes dificultats. En aquesta entrada parlarem del dolor.
Alletar no hauria de fer mal. Però la realitat és que moltes mares, especialmente en els primers dies o setmanes post-part, senten dolor, de vegades tan intens que propicia l’abandonament precoç de la lactancia.
El dolor als pits pot tenir diverses causes. Els profesionals sanitaris que treballen amb mares i nadons haurien de ser capaços de diagnosticar i tractar les causes més habituals.

Quines són les causes de dolor en l’alletament?

Principalment una posició incorrecta al pit. Un infant mal col·locat pot no ficar el mugró suficientment dins la boca (el mugró ha d’estar quasi tocant el paladar tou), i acabarà lesionant-lo i produint dolor. Això es pot resoldre observant una presa i fent les correccions oportunes. El cap i el tronc del nadó han d’estar alineats, així com l’eix del cap amb l’eix dels pits (veure figura 1 i 2).

Figura 1

Figura 1

 

Figura 2

Figura 2

 

 

 

 

 

Una agafada incorrecta de l’infant també pot lesionar el mugró. L’infant ha d’agafar l’areola i no el mugró. La barbeta ha d’estar tocant el pit, així com el nas (els nadons no s’ofeguen , tenen el nas anatòmicament preparat per això!). La boca ha d’estar molt oberta i els llavis han d’estar evertits. L’agafada ha de ser assimètrica, deixant més areola visible per dalt que per abaix de la seva boca (veure figures 3, 4 i 5).

Figura 3

Figura 3

 

 

 

 

Figura 4

Figura 4

Figura 5

Figura 5

Un infant amb un frenet sublingual curt (figura 6) tindrà problemes per succionar de forma adient, encara que això dependrà també de la forma dels pits de la mare. No es pot valorar una mare ni un infant per separat, d’això s’en diu la “díada mare-nadó”. En aquest cas podrem ajudar ensenyant postures que permetin major obertura de la boca o tallant el frenet, segons el cas.

Figura 6

Figura 6

Hi ha altres causes de dolor, com la ingurgitació mamària, l’alteració de la flora bacteriana de la llet, la mastitis, les perles de llet, les obstruccions, la síndrome de Raynaud, la dermatitis del mugró… però d’això en parlarem en properes entrades. Esteu pedents!

 

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Lactància materna i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s