Comencem a vacunar! Preguntes i respostes (II)

Continuem amb la segona part de l’entrada. Volem donar resposta a les preguntes que amb més freqüència ens  formulen les famílies a les consultes d’infermeria pediàtrica davant l’inici de la vacunació del seu fill:

jarabes“Li dono el paracetamol després de vacunar-lo?”

En general no es recomana donar paracetamol a l’infant per prevenir la febre post vacunal, amb algunes excepcions que el vostre pediatre o infermera valorarà (antecedents de febre >40,5 °C o de convulsió febril). Es recomana administrar el paracetamol o l’analgèsic indicat pel pediatre, un cop s’observa malestar o febre superior a 38 °C en l’infant que ha rebut la vacuna.

“Cal vacunar-los d’aquestes malalties que ja no existeixen?”

Actualment només hi ha una malaltia vacunable eradicada a tot el món, i és la verola. Per això no es vacuna de verola. La resta de malalties vacunables, tot i que algunes no són presents al nostre entorn proper, sí que existeixen en altres països. Un  exemple és la pòlio amb casos a Níger, Índia i Afganistan. La pòlio és una malaltia amb una gran facilitat de transmissió, i és per això que cap país pot deixar de vacunar. De xarampió, per exemple, ha aparegut algun brot  a Catalunya, l’últim l’any 2014,  que han determinat actuacions de l’Agència de Salut Pública (ASP) per tal de prevenir i controlar l’aparició de nous casos. Una de les actuacions dutes a terme per l’ASP va ser administrar una primera dosi de vacuna de la triple vírica (TV), que inclou el xarampió, als nens i nenes de 9 mesos, quan normalment s’inicia la vacunació als 12 mesos de vida.

A més, cada país decideix, en funció del risc de cada malaltia, contra quines malalties vacuna. Per exemple al Japó es vacuna contra l’encefalitis japonesa, a altres països contra la febre groga… Al nostre país no són necessàries aquestes vacunes.

-“Es posen massa vacunes alhora”.

Abans de fer servir una vacuna amb la població infantil, aquesta ha estat sotmesa a nombrosos estudis per demostrar la seva eficàcia i seguretat. Només un cop s’ha demostrat que la vacuna és igual d’eficaç i segura administrada combinada que sola, llavors s’aplica combinada amb altres. Combinant vacunes aconseguim reduir el nombre de punxades que rep l’infant i reduir el risc d’errors en l’administració de les vacunes donat que simplifiquem l’acte vacunal. De retruc, ajuntant vacunes també reduïm el seu impacte ambiental (menys embalatges, agulles, transport, espai…). Són exemples de vacunes combinades la vacuna hexaval·lent (DTPa+Hib+Pi+HB) i la pentaval·lent (DTPa+Hib+Pi).  Les sigles es refereixen a les següents malalties: diftèria (D), tètanus (T), tos ferina (P), haemophilus infuenzae tipus B (Hib, bacteri causant d’infeccions greus), poliomelitis (Pi), i hepatitis B (HB).bany bebe

“Els podem banyar després de la vacuna?”

Un cop administrada la vacuna es recomana observar l’infant durant 15-30 minuts. Un cop transcorregut el temps d’observació, el nen/a pot continuar amb les seves rutines diàries.

Si voleu més informació sobre les vacunes consulteu al Canal Salut i al portal de vacunes desenvolupat per l’Asociación Española de Pediatría (AEPED).

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en infermeria pediàtrica, Pediatria, prevenció i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s