TIC, TAC, TIC, TAC…Pares desperteu!

No és el soroll d’un rellotge sinó les sigles de tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) i de tecnologia de l’aprenentatge i el coneixement (TAC).Són dos conceptes que els joves d’avui dia coneixen molt bé. Si ets pare o mare no pots mantenir-te al marge de la realitat i toca posar-se les piles amb la tecnologia!

familia tecnologia

Les TICs són aquelles tecnologies que faciliten l’intercanvi d’informació, la comunicació i també l’ensenyament. Les tauletes, les pissarres electròniques, Google, Twitter, Facebook són exemples de TICs. Les TACs fan referència a l’ús de les TICs com a instruments formatius dins de l’àmbit educatiu.

La tecnologia té infinitat d’avantatges pels vostres fills i filles, facilita la comunicació, la cerca de continguts i informació, l’aprenentatge… Però, com ens recorden periòdicament les notícies, també té els seus riscos. Per això cal conèixer quins són aquests riscos i com prevenir-los.

Actualment amb la irrupció de la tecnologia en la vida diària apareix un nou repte per a les famílies: aprendre a donar educació digital. Sovint els pares i mares se senten desbordats i poc preparats per donar uns bons consells sobre el tema als fills, però a la mateixa xarxa podem trobar diferents recursos que us poden donar un cop de mà.

L’educació digital és tot el conjunt de pautes, consells i valors pedagògics orientats a fer un bon ús de les TICs. Internet i els dispositius electrònics no són bons ni dolents per si mateixos, tot i això de vegades poden generar algun tipus de risc i provocar problemes, especialment als més joves.

És important tenir en compte que no cal ser un expert internauta per a poder inculcar hàbits saludables i segurs a internet. De fet, com en moltes situacions de la vida quotidiana, l’aplicació de la lògica, el sentit comú i donar exemple és imprescindible.

Els adults han de posar-se a l’alçada dels més joves pel que fa a aptituds i habilitats digitals. A més, cal que acompanyin als nens, nenes i joves quan juguen amb una tauleta, quan utilitzen internet per fer els deures, quan s’obren un perfil en una xarxa social, quan diuen que volen un mòbil, quan juguen a un joc en xarxa amb desconeguts, fins i tot quan reben, per exemple, una imatge de contingut sexual per Whatsapp.

En definitiva, cal que els pares, mares, cuidadors, mestres i totes aquelles persones que es fan càrrec dels més joves coneguin la tecnologia per a poder associar-hi valors i consells.

Així doncs, us donem unes quantes recomanacions:

  • Els petits imiten tot el que fan els adults. Si el mòbil acapara tota la vostra atenció, ells copiaran aquesta actitud.
  • La tauleta o d’altres dispositius són una joguina i una activitat més, no la central. Cal alternar amb altres activitats pròpies de l’edat com jugar a pilota, amb sorra al parc, amb ninos…
  • Manteniu una bona comunicació amb els vostres fills. Només així us explicaran allò que els preocupa.
  • Sempre que sigui possible desconnecteu internet de la tauleta quan els nens estiguin jugant i instal·leu alguna eina de control d’aplicacions com l’App Control o el Parental Control.
  • Llegiu la informació sobre un joc o aplicació abans de decidir si és adient per a ells.
  • Limiteu el temps que dediquen als dispositius, predisposeu-los a fer activitats físiques i a jugar amb joguines no digitals.
  • Guardeu les joguines digitals en un lloc centralitzat, on només els adults tinguin accés.
  • Ensenyeu-los a navegar per internet progressivament, que vegin que és una activitat que de moment faran sempre en companyia d’un adult.
  • Recordeu-los que s’allunyin de la pantalla de dispositiu i abaixeu-los-en la intensitat de la llum que desprèn.

Si esteu interessats a aprofundir en aquest tema, us recomanem els següents llocs web:

Guia Educació Digital de l’Ajuntament de Barcelona
Centre Internet més segura
Pantallas Amigas

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en infermeria pediàtrica, prevenció i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s