La càries és una malaltia infecciosa que es pot evitar. Per això, els pares teniu un paper molt important en la prevenció d’aquesta malaltia: s’han de crear bons hàbits alimentaris i d’higiene oral des del naixement. De fet cal netejar les dents i les genives des de la lactància. Animeu als vostres fills i filles a raspallar-se les dents, matí i nit, a partir del primer any de vida, els més petits aprenen molt bé per imitació.

Júlia Sardà
Foto: Júlia Sardà
Com raspallar les dents?
- Com a mínim, 2 cops al dia (matí i nit). Netejar totes les cares de les dents i, especialment, la zona propera a la geniva. Raspallar la llengua per eliminar bacteris i afavorir un millor alè.
- Des de l’aparició de la dentició fins els 2 anys: cal un raspall adequat, de cerres suaus. Sense pasta o amb molt poca quantitat (pintar o tacar la punta del raspall). Fer servir pasta dentifrícia infantil, que conté un baix contingut en fluor (500-1000 ppm). Els petits “juguen” amb el raspall i els pares raspallen.
- Dels 2 als 6 anys: amb un “gra d’arròs de pasta” que encara ha de ser pasta infantil. El nen o nena es raspalla sol però amb supervisió, i els pares han de repassar.
- A partir dels 6 anys: amb un “pèsol de pasta”, ja poden utilitzar pasta dentifrícia d’adults (+ de 1000 ppm de fluor). Es raspallaran els nens sols, però és convenient que repassin els pares, a la nit, fins l’edat de 7-8 anys.
- És important no mullar el raspall amb aigua abans de raspallar les dents, i utilitzar un raspall adequat per la seva edat. Cal canviar el raspall cada 2-3 mesos o quan se li obren les cerres.
Recorda que també és important tenir en compte les següents recomanacions:
- Netejar dents i genives després de donar el pit o biberó amb una gasa humida amb aigua o amb col·lutori de fluor diari.
- Raspallar les dents des que surt la primera, al matí i a la nit.
- Beure aigua després de menjar si no és possible raspallar les dents.
- Mantenir una alimentació familiar saludable i donar exemple als més petits amb uns bons hàbits alimentaris.
Cal que eviteu les següents situacions:
- Mullar el xumet o biberó amb sucre, mel, sucs o batuts.
- Quedar-se adormit amb el pit o biberó a la boca.
- No menjar entre hores sense raspallar les dents després.
- Anar a dormir sense raspallar les dents.
- Compartir gots o coberts amb la resta de la família.
- Menjar aliments dolços, especialment entre hores (galetes, xocolata, caramels, llaminadures, sucs, refrescs, cereals, gelats…). A més freqüència, més càries.