Què són els probiòtics?

 

anatomy-160524_960_720L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix els probiòtics com a “microorganismes vius que, quan es consumeixen en quantitats adequades, són un benefici per a la salut”. Els probiòtics ajuden a mantenir l’equilibri de la microbiota intestinal i a potenciar el sistema immune. Les espècies més utilitzades són: Lactobacillus, Bifidobacterium, el llevat Saccharomyces boulardi i algunes espècies d’Escherichia coli i bacilli. Els probiòtics són presents en un ampli ventall de productes, tant en aliments, com en medicaments i suplements dietètics. Són font natural de probiòtics  els productes làctics fermentats, com ara els iogurts i el quefir, també contenen probiòtics el xucrut, el miso o el tempeh. Hi ha al mercat comprimits, càpsules i sobres que contenen microorganismes en forma liofilitzada.

El sistema de defensa de l’organisme contra les substàncies estranyes es coneix com a sistema immune. Més de dues terceres parts del sistema immune de l’organisme es troba al budell. Els probiòtics actuen en el tub digestiu estabilitzant la composició de la flora bacteriana i incrementant la resistència de l’organisme davant els patògens, i  activant les defenses, d’altra banda, també ajuden a produir vitamines i enzims digestius.

 Els probiòtics produeixen efectes beneficiosos sobre la salut, però no tots els probiòtics es poden administrar per a la mateixa situació. Pacients greument immunodeprimits, és a dir amb el sistema de defensa compromès, no han de prendre probiòtics sense la recomanació d’un metge.

La principal utilitat dels probiòtics és el tractament i la prevenció d’infeccions intestinals, tot i que també han demostrat tenir un paper important en altres malalties digestives no infeccioses així com en afeccions d’altres òrgans (al·lèrgies, èczema, …) Actualment, els probiòtics han demostrat ser útils i beneficiosos en: tractament de la diarrea aguda infecciosa, prevenció de la diarrea associada a antibiòtics i en algunes malalties inflamatòries intestinals.

bacteria-808158_960_720Altres situacions en què els probiòtics podrien ser útils en un futur, però on encara es necessiten més estudis que avalin la seva eficàcia, són: disminució dels símptomes d’asma i altres malalties de base al·lèrgica, prevenció d’infeccions urinàries i del tracte genital, sobretot en dones, i  millora dels símptomes en pacients amb artritis reumàtica i altres malalties reumatològiques de tipus inflamatori.

El nostre consell és seguir una dieta variada, equilibrada i que inclogui diàriament alguna font natural de probiòtics, com ara els iogurts. En cas d’estar prenent antibiòtics o en cas de diarrea aguda infecciosa, també podria ser beneficiós afegir a la dieta algun suplement farmacèutic amb probiòtics . En tot cas, demani consell al seu metge, infermer o farmacèutic.

 

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, Infermeria, prevenció i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s