Els Pastanaga i la higiene a la cuina

portada pastanaga cuina neta

Foto: Carolina Fort

Hola amics!!!

Avui els Srs. Pastanaga no ens porten una recepta però sí una sèrie de consells perquè els nostres plats siguin més saludables i no ens posem malaltons amb ells.

És molt important a la cuina seguir una sèrie de consells sobre higiene, ja que això pot repercutir de manera important sobre la nostra salut.

A la cuina es poden generar molts microbis i bacteris ja sigui en les zones de preparació dels aliments com en la conservació d’aquest.

Avui ens centrarem en tres aspectes fonamentals:

  • El rentat de les mans.
  • La higiene de la cuina.
  • La conservació dels aliments.

 

EL RENTAT DE MANS

És fonamental que quan entrem a la cuina per començar a preparar una recepta, abans de tocar els aliments, ens rentem les mans molt bé per eliminar possibles bacteris que portem i que podríem passar als aliments.

Pel rentat de mans podem utilitzar un sabó, preferentment líquid i amb un pH neutre.

Però, sabeu els passos correctes per fer un bon rentat de mans?

Aquí us deixem una il·lustració amb els diferents passos:

rentatsabo2009

És recomanable que el rentat de mans es faci quan comencem a cuinar i durant la preparació dels aliments, especialment si anem al lavabo, ens moquem, esternudem o utilitzem la baieta per netejar les zones de preparació dels aliments.

BACTERIS A LA CUINA

La cuina és una de les estances de la casa on passem una gran part del nostre temps.

Hem de ser especialment curosos en les següents zones de la cuina:

  • Les superfícies on preparem els aliments, ja que en ells hi posem aliments com la carn crua, les verdures sense rentar o les closques dels ous, que poden portar bacteris i fer que posteriorment es contaminin els aliments.
  • L’aigüera, que pot albergar més d’un milió de bacteris per centímetre quadrat.
  • La nevera, ja que en ella hi guardem els aliments crus o aliments que hem guardat directament de la compra i que encara no hem rentat, com les verdures i fruites.
  • Fregalls i draps de cuina. Possiblement els fregalls siguin els elements de la casa que poden acumular més bacteris, molt més dels que podem trobar en al vàter.

Per tant és important que mentre cuinem anem netejant les zones de treball amb productes desinfectants i amb fregalls que haurem anat canviant sovint i un cop netejades les zones no oblideu rentar-vos les mans!!!

Per la neteja de la cuina podem utilitzar productes de neteja que portin productes desinfectats, sabons, lleixius i a ser possible amb aigua a altes temperatures però sense cremar-nos!!!

7b14537e0e3133266c14e8d66a082d0a

Sebastian Van Doninck

 

CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS

En quant la conservació dels aliments és important seguir una sèrie de consells:

  • Quan prepareu amanides és imposant deixar-les en remull en aigua potable i amb unes gotetes de lleixiu alimentari durant cinc minuts i després rentar-les bé.
  • Quan feu alguna recepta amb ous, fixeu-vos amb la seva caducitat i sobretot que estiguin nets i sense cap esquerda.
  • La carn, el pollastre, els peixos i els ous és important que abans de menjar-los estiguin ben cuits.
  • Abans de menjar qualsevol fruita l’hem de rentar molt bé i millor si la mengem pelada.
  • Quan aneu a comprar al mercat, heu d’intentar no distreure-us pel camí i anar directament cap a casa per desar els aliments frescos a la nevera i els congelats al congelador.
  • Fixeu-vos en l’envàs dels aliments, especialment en la caducitat i en la informació sobre el temps i condicions de conservació un cop oberts.
  • Si compreu productes frescos, podeu marcar a l’envàs la data de compra per així saber quants dies fa que el teniu.
tumblr_m9k34hw0t81qgsw73o1_500

Saching Teng

Doncs ja sabeu, si apliqueu totes aquestes recomanacions, no tindreu cap ensurt i evitarem molts mals de panxa.

 

 

Advertisements

Quant a CAP Sant Rafael ICS

Centre d'atenció primària Sant Rafael de l'Institut català de la salut (ICS)
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació, prevenció i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s