Marxa nòrdica a l’EAP Sant Rafael

La marxa nòrdica, o caminar amb bastons, és una activitat esportiva de resistència amb un origen ancestral, tots aquells homes i dones que en les seves passejades pel camp s’ajudaven d’un bastó  com a suport o com a eina de defensa davant els animals.

Amb els anys i les noves tecnologies i materials, aquests bastons han passat de ser de fusta a ser d’alumini o de fibra de carboni, que són els utilitzats actualment per les persones aficionades a aquest esport.

La pràctica de la Marxa Nòrdica com la coneixem actualment es remunta al 1996 quan diverses associacions es van ajuntar per millorar i perfeccionar els bastons, creant els actuals bastons de marxa nòrdica.

Beneficis de la marxa amb bastons en comparació a caminar:

  • Augmentem el número de grups musculars actius durant la marxa (90% marxa nòrdica vs 60% caminar “normal”).
  • Implementem la necessitat de coordinació i equilibri, millorem postures.
  • Disminuïm l’impacte sobre les articulacions de les extremitats inferiors.
  • Augmentem la despesa cardíaca fins a un 22%.
  • Augmentem la freqüència cardíaca en un 16%.
  • Millorem la saturació d’oxigen.

Volem també destacar els beneficis que suposa l’activitat física pel  benestar psíquic i emocional, especialment quan l’activitat es realitza en grup.

L’any 2006 el servei de Rehabilitació de l’ Hospital Sant Rafael posa en marxa uns grups d’aprenentatge de marxa nòrdica per a pacients amb problemes osteo-articulars (coxartrosis, gonartrosis, lumbalgia) amb l’objectiu de reduir el dolor.

L’Hospital va sol·licitar la col·laboració de l’EAP Sant Rafael per la detecció i derivació d’usuaris com a candidats pel grup de marxa nòrdica.

Un cop finalitzada l’activitat del grup, els participants es van trobar amb la dificultat de donar continuïtat a l’activitat de manera individual.

Els professionals d’infermeria de l’EAP amb el suport de la direcció, van fer la proposta de crear una associació per donar continuïtat a la marxa nòrdica i al mateix temps fer difusió de l’activitat i els seus beneficis.

L’any 2006 neix l’Associació de Marxa Nòrdica CAP Sant Rafael que actualment té uns 90 socis i realitzen dues sortides setmanals, els dimarts i els dijous cap a les 16.30.

Dins de les activitats que es duen a terme a l’EAP Sant Rafael relaciones amb la Marxa Nòrdica cal destacar la sortida anual que realitzen a favor de la Marató de TV3.

Trobareu més informació de l’Associació de Marxa Nòrdica CAP Sant Rafel en el seu blog:

http://mnordicacapstrafael.blogspot.com.es